خبرگزاری خانه ملت

هدر اصلی
  • تاریخ انتشار : 1401/12/23 - 10:53
  • زمان مطالعه : 7 دقیقه
سرویس : بین الملل
رحمت الله نوروزی در نشست کمیته تنوع زیستی اجلاس IPU:

تحریم های ظالمانه و یکجانبه گرایانه اثرات منفی زیادی بر محیط زیست گذاشته است

عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی گفت: تحریم‌های ظالمانه و یکجانبه گرایانه اثر منفی زیادی بر محیط زیست دارد و عدم دسترسی به تکنولوژی‌های روز برای ما اثرات سوئی داشته است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، رحمت الله نوروزی در نشست کمیته تنوع زیستی در حاشیه اجلاس یکصد و چهل و ششم IPU اظهار داشت: تنوع زیستی یکی از مولفه های  بسیار مهم برای زندگی و حیات و منبع تجدید ناپذیر است که در صورت از دست رفتن، دیگرقابل جبران نخواهد بود و جمهوری اسلامی ایران با توجه به اصل تنوع زیستی به عنوان  مولفه ای مهم در فرهنگ، اشتغال و زندگی مردم تلاش کرده تا با اقدامات مختلف، راه را برای مشارکت جوامع محلی و سرمایه گذاری بخش خصوصی در راستای توسعه گردشگری پایدار باز کند.



وی افزود: باید با برنامه ریزی و مدیریت صحیح و علمی، همچنین شناخت ظرفیت ها، همزمان برای حفظ تنوع زیستی و توسعه پایدار اقدام کرد و با توجه به ظرفیت بالای تنوع زیستی در ایران و جایگاه ایران در ۲۰ کشور نخست دنیا به لحاظ ذخایر زیستی،  برنامه ریزی درستی برای حفظ محیط زیست و توسعه مشاغل سبز مرتبط داشت.



وی بابیان اینکه تنوع زیستی هر کشور، ظرفیت ملی آن کشور است گفت:  این موضوع به ویژه در ایران، به دلیل برخورداری همزمان کشور از تنوع زیستی وتنوع فرهنگی و قومیتی، می تواند زمینه ساز شکوفایی صنعت اکوتوریسم باشد.البته تنوع زیستی جمهوری اسلامی ایران مانند بسیاری از کشورهای دیگر در معرض تهدیدات متعددی قرار دارد.



وی در بخش دیگری از صحبت های خود با اشاره به آسیب های تنوع زیستی گفت: افزایش جمعیت و گسترش فعالیتهای انسانی به ویژه در مناطق حساس اکولوژیکی، تغییر کاربری ارضی و تجاوز به عرصه های جنگلی، مصرف بیش از حد سموم، کودهای شیمیایی و آفت کشها، بهره برداری بیش از حد از منابع گیاهی و جانوری، آلودگی آب و خاک در اثر فعالیتهای مختلف صنعتی و کشاورزی، انتقال و معرفی گونه های غیر بومی، تجارت غیر قانونی حیوانات وبذرهای گیاه، شکار غیر قانونی و وفور سلاح غیر مجاز از جمله ی این آسیب ها است.



نایب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی تاکید کرد : تکمیل و توسعه شبکه مناطق حفاظت شده در سطح کشور طی 4 دهه گذشته علی رغم تهدیدات مختلف از یکسو و موانع و مشکلات و محدودیت های سازمانی از سوی دیگر، از جمله افزایش تعداد مناطق حفاظت شده به 19 پارک ملی، 19 اثرطبیعی ملی، 93 منطقه حفاظت شده و 34 پناهگاه حیات وحش، دارای 9 ذخیره گاه زیستی ثبت شده در لیست ذخیره گاههای جهانی نیز 22 تالاب دارای اهمیت بین المللی گام هایی مؤثر در زمینه فرهنگسازی و آموزش بخش حفاظت از تنوع زیستی از سوی جمهوری اسلامی ایران بوده است.



وی افزود: اجرای طرح یک محیط بان، یک مدرسه به ویژه در مدارس حومه مناطق حفاظت شده سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان یکی از طرحهای موفق آموزش و فرهنگسازی با هدف جلب مشارکت جوامع محلی برای حفظ تنوع زیستی و اجرای آن در هزار و ۷۰۰ مدرسه حاشیه مناطق حفاظت شده و پارک های ملی، برگزاری نشست هایی به منظور معرفی و بررسی الگوهای موفق از مشارکت مردم، تشکل‌ها و جوامع محلی در مدیریت تنوع زیستی وتدوین آن در چهارچوب برنامه تنوع زیستی ایران و برنامه ششم توسعه بخشی از اقداماتی که در راستای فرهنگ سازی در جمهوری اسلامی ایران انجام می شود.



نوروزی خاطر نشان کرد: توسعه همکاری سازمان حفاظت محیط زیست با سازمان میراث فرهنگی و گردشگری برای اجرای برنامه حفاظت از تنوع زیستی باهمکاری فرابخشی بین این دستگاه‌ها و تطابق این برنامه با برنامه ششم توسعه، سیاست‌های کلی نظام در حوزه محیط زیست و اهداف توسعه پایدار، تصویب قانون الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون تنوع زیستی به عنوان یکی از کنوانسیون‌های مهم و چارچوب ‌دارسازمان ملل متحد در سال 1375با  تصویب مجلس شورای اسلامی و تصویب کلیات و جزییات لایحه پروتکل حفاظت از تنوع زیستی الحاقی به کنوانسیون چهارچوب حفاظت از محیط زیست دریایی دریای خزر را در سال 2021 از سوی مجلس شورای اسلامی و ضرورت امضای این پروتکل به دلیل وابستگی معیشت مردم به دریای خزر پس از 10 سال مذاکره، بررسی قانون ۵۰ ماده‌ای حفاظت و بهره‌برداری پایدار از حیات‌وحش در مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی با توجه به مطالبه‌گریبه‌حق این قانون درباره حیات‌وحش از جمله قوانینی است که در حوزه محیط زیست در جمهوری اسلامی ایران تصویب شده است.



وی در بخش دیگری از صحبت های خود راه اندازی و تکمیل سامانه جامع محیط زیست  و بانک اطلاعاتی را یکی دیگر از اقدامات ایران بر شمرد و گفت:در این سامانه بخش های مختلف بانک های اطلاعاتی اعم از بانک اطلاعات سرشماری ها، تلفات حیات وحش، وضعیت موزه ها، نمونه های علمی جمع آوری شده و وضعیت دام و تخریب ها در مناطق چهارگانه، وضعیت پایش همه مراکز و مناطقی که نیاز به پایش دارند و شکارچیان و متخلفان پیش بینی شده است و در حال حاضر روی آن کار میکنیم و قطعا با داشتن بانک اطلاعاتی داده های تنوع زیستی اتفاقات بهتری برای حفاظت می افتد. البته سرشماری گونه های حیات وحش و  سرشماری حیات وحش نیز  کار معمول سازمان محیط زیست است که با وجود زحمت فراوان این کار هرساله انجام می شود.



وی با اشاره به تقویت جوامع محلی برای حفاظت از حیات وحش خاطر نشان کرد: یکی دیگر از کارهایی که در سیاست گذاری بسیار دیده شده تقویت کارهای تخصصی است که برای این منظور دوره های آموزشی تخصصی را برای تمام همکاران به صورت وبیناری آغاز کردیم زیرا  دانش همکاران باید به روز شوند ،قرق های اختصاصی، وضعیت کلی خزندگان کشور چالش ها وتهدیدات کارگاه هایی برگزار شود تا همکاران با آخرین وضعیت حفاظت، تهدیدات و آخرین روش های حفاظتی آشنا شوند.



نوروزی ادامه داد:تعیین مبلغی برای بیمه خسارت حیات وحش به مزارع و دام و  موضوع خسارت حیات وحش به مزارع و دام مساله بسیار مهمی است که دراین راستای لایحه بودجه که از طرف دولت تقدیم مجلس شد دیده شد. زیرا وقتی مردم ازحیات وحش خسارت ببینند مزارع و یا دامشان آسیب ببیند میزان همکاری و مشارکتشان در حفاظت کم می شود.



نماینده مردم علی آباد کتول در مجلس شورای اسلامی گفت:رها سازی بیش از ۳۰۰ گونه حیوانی بازپروری شده و همچنین  تقویت آموزش با هدف استاندارد نمودن بازپروری و رها سازی ها با هدف اطمینان از بازگشت حیوان نگهداری شده به طبیعت پس از رهاسازی نه دور شدن از ما و تلف شدن آن و  پیشرفت ۳۰ درصدی بازنگری دستورالعمل ها در حوزه طبیعی  بیش از ۳۰ دستورالعمل در حوزه طبیعی از جمله دستورالعمل های باغ وحش ها، مراکز تکثیر و پرورش، طبیعت گردی و قرق های اختصاصی وجود دارد که بازنگری آنها ۳۰ درصد پیشرفت داشته است.



وی تصریح کرد: تقویت ساختار قانونی اکوتوریسم و طبیعت گردی تقویت و نظام مند نمودن ساختار قانونی اکوتوریسم و طبیعت گردی با هدف بهره برداری پایدار از محیط زیست در بخش گردشگری نیز از دیگر برنامه های دردست اجرا است و در کنار این ها  اقدامات مثبت صورت گرفته در زمینه گردشگری با تاکید بر توسعه توامان صنعت اکوتوریسم و حفظ محیط زیست و تبدیل نمودن مباحث نظری به الگوهای و همچنین تهیه و تصویب بیش از ۸۰ طرح مدیریتی برای مناطق حفاظت شده زیر نظر سازمان حفاظت محیط زیست نیز از دیگر اقدامات صورت گرفتهدر این زمینه است.



وی در پایان با انتقاد ازتحریم های ظالمانه علیه کشورمان و تاثیر آن در محیط زیست گفت: تحریم های ظالمانه و یکجانبه گرایانه اثر زیادی بر محیط زیست دارد و عدم دسترسی به تکنولوژی‌های روز کار ما را سخت کرده است. به عنوان مثال در کشورهای پیشرفته برای پایش و رصد حیات وحش از ردیاب‌های ماهواره‌ای استفاده شده و این تکنولوژی بهترین ابزارپایش حیات وحش است که ما هم باید برای رصد گونه شاخص یوزپلنگ ایرانی از آن استفاده کنیم اما به دلیل اعمال تحریم‌های غیرقانونی از آن محروم هستیم. در کشورهای پیشرفته زمانی که در منطقه‌ای قصد اکتشاف فلزات یا نفت و گاز را داشته باشند،تکنولوژی‌هایی وجود دارد که با کمترین تخریب، این کار را انجام می‌دهد اما در کشور ما این توسعه‌ها با حفاری‌های سنگین، ساخت جاده و ...همراه است. بالگرد هم جز همین موارد است و ما برای اطفای آتش‌سوزی در مناطق، بالگردی در اختیار نداریم و این در حالی است که در برخی کشورها، بالگرد علاوه بر نقشی که در اطفای حریق دارد، وسیله‌ای برای مطالعه حیات وحش است./



پایان پیام

  • کد خبر : 358874
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم